21 de març del 2017

Els bastonets d'Algemesí al Museu de la festa d'Algemesí





El dimecres, 29 de març a les 19,30h al Museu de la festa d'Algemesí (c/ Nou del convent,71, Algemesí) els bastonets juguen en casa. Al Museu que els és més proper farem tertúlia al voltant d'aquest emblemàtic ball de les festes de la Mare de Déu de la Salut amb motiu de la presentació del llibre que Toni Bellón ha escrit sobre el tema i que va guanyar el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular: Els bastonets d'Algemesí

Acompanyaran l’autor: Lluís Escartí, divulgador de temes locals; Julio Ramón Blasco, director del Museu de la Festa; Núria Sendra, editora, i Pere Blanco, regidor de cultura d'Algemesí.


Per saber més del llibre: http://www.bullent.net/libro/3213-Els_bastonets_dAlgemesi 

Malgrat el renom i la dimensió que han adquirit les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí en els darrers anys, arran la declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, fins al moment no s’havia fet cap estudi sobre una de les seues danses més emblemàtiques, la dels Bastonets. Els bastonets d'Algemesí descriu el ball de bastons algemesinenc des de 1839 fins al present, a través dels canvis constants que ha anat patint amb el pas del temps. Modificacions en la seua indumentària, en els balls i en la música, en la composició de la colla, en el número de colles, en la introducció del gènere femení en 1980, en el significat del ball, etc. El sentit original dels Bastonets era ser un dels rituals festius de la celebració, “ballant-li a la Mare de Déu”, però avui és ja un element representatiu i identitari d’Algemesí i de la cultura valenciana. L’obra no ha consistit solament en la realització d’una descripció etnogràfica d’aquesta dansa, sinó que al llarg del treball es fan comparacions amb altres balls de bastons valencians, i en menor mesura, de danses de pals d’altres indrets.

També esperem que els bastonets i bastonetes ens acompanyen i els puguem gaudir tal i com ho férem al Museu Valencià d'Etnologia. Vegeu el vídeo:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada