25 d’abril del 2016

25 d'Abril. Pau Tobar i El pas dels maulets, ens en fan memòria.


El 25 d'abril és una data de commemoració de la pèrdua de les lleis pròpies dels valencians. I és això el que ens proporciona Pau Tobar a la seua novel·la El pas dels maulets, en la qual Alícia i Toni són dos amics que apuren les darreres setmanes d'un tranquil estiu a Altea. Unes vacances deliciosament rutinàries fins que un misteriós personatge es creua en les seues vides. Des d'aleshores es veuran immersos en un trepidant viatge a través del temps resseguint escenaris d'un conflicte que canviarà per sempre més la història del nostre poble. Rere el pas dels maulets, els joves crearan sense sospitar-ho el seu propi camí d'estima i rebel·lia. L'enigma que han de resoldre Alícia i Toni ens acosta a la Guerra de Successió i els Decrets de Nova Planta. Uns fets transcendentals que, tot i ser presents al currículum d'Història i Llengua de secundària i batxillerat, sovint passen desapercebuts en la voràgine del curs.

I és al voltant d'aquestos dies quan més hi reflexionem sobre les conseqüències d'aquella guerra. El passat dia 23 al diari Levante-EMV hi aparegué un article sobre la visió actual de les cremes de ciutats com Vila-real o Xàtiva, així com un repàs a les diferents poblacions que cremaren en la guerra de Successió, anomenat "Germanes de cendra" i al qual acompanya una infografia extreta d'El pas dels maulets.

I és que la nostra història sí que importa i no sols a nosaltres. El pròxim dissabte 30 d'abril se celebra novament la Diada, en aquest cas al Casal Català de Tolosa del Llenguadoc on Pau Tobar realitzarà una xarrada amb el títol "Quan el mal ve d'Almansa". Us adjuntem el cartell amb més informació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada