4 de febrer del 2016

Antologia de les Rondalles Valencianes d'Enric Valor amb estudi d'Ivan Carbonell


S'acaba de publicar l'Antologia de les Rondalles Valencianes d'Enric Valor que ha preparat l'escriptor i professor Ivan Carbonell. Amb la introducció "El valor incalculable d’Enric Valor" que fa un breu repàs a la biografia de l'homenot, així com a la importància de les Rondalles Valencianes que va arreplegar i literaturitzar.

L’edició de les Rondalles Valencianes que Enric Valor va fer i és publicada en Edicions del Bullent és distribuïda en vuit volums, que ja són una manera d’antologar pel propi autor.

L'antologia que ha fet Ivan Carbonell, a més de donar al lector una visió de conjunt del Mestre i de l'obra amb la qualitat literària que el caracteritza, ha consistit a triar cinc rondalles que donen una mostra de la capacitat narrativa d’Enric Valor i el tresor que suposa l’edició íntegra de les rondalles.

És un tast de les rondalles que el que pretén és despertar l’interès per empassar-se-les totes, volum rere volum, per endinsar-se completament en el món de la fantasia popular valenciana. Un viatge a la fantasia valoriana sense garantia de retorn al món real. Com a resultat trobem les següents rondalles:  El patge Saguntí. L'envejós d'Alcalà, La mestra i el manyà, Les animetes Nabet.

Ací tenim unes pàgines per començar a llegir:


Enric Valor i Vives, un dels escriptors actuals més reconeguts del nostre país i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, va nàixer a Castalla el 1911 i va morir a València el 13 de gener del 2000. Va estar investit Doctor Honoris Causa per diverses universitats, entre elles la Universitat de València i la Universitat Jaume I. Va ser autor d’una nombrosa producció literària, dins la qual ocupen un lloc especial aquestes Rondalles valencianes. Sense elles no hauria estat possible gaudir d’una bona part de les històries que la pervivència oral havia integrat en la nostra memòria col·lectiva. Enric Valor va saber posar-les per escrit amb una riquesa de llenguatge i una qualitat narrativa incomparables.

Va nàixer a València el 1979 és llicenciat en Filologia Catalana, llicenciat en Humanitats i Graduat en Històriaper la Universitat de València. És professor de Valencià en Secundària i ha guanyat nombrosos premis de literatura breu, com ara el Sambori universitari, el Felipe Ramis o els Premis Bancaixa-Universitat de València. Entre altres, ha publicat La nit de la princesa i amb la novel·la El secret del Mas de la Pedra va guanyar l’XI Premi de Narrativa Ciutat de Torrent 2009, XIV i el Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt (2012), el XXI Premi de Narrativa Vila de l'Ametlla de Mar (2012)... Amb Els papers àrabs ha guanyat el 30é Premi Enric Valor de narrativa juvenil. És membre de l‘Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalana (AILC) i del Centre d’Estudis Contestans de Cocentaina (CEC). També ha guanyat el 16é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular amb Fantasmes al palau. Tradicions esotèriques valencianes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada