19 de juny del 2014

Parlem avui de Felip de Borbó?


Avui coronen Felip de Borbó i és un dia indicat per parlar-ne. També perquè fa exactament 307 anys que l'anterior Felip de Borbó va cremar la ciutat de Xàtiva.

Com diu Pau Tobar al seu article Felip de Borbó, rei a sang i foc. Viles socarrades: l'estratègia del terror.: "La segona ciutat del Regne de València va ser esborrada del mapa, cremada en un incendi que s'allargà tota una setmana. Amb els xativins supervivents desterrats a Castella el 17 de juny, la ciutat va quedar deserta. Fra Carles Castañeda assenyala que l'extermini convertí la ciutat en un desert, de manera que el març de 1708, d'una població de 10.000 habitants, només en restaven 8."

I no només va ser Xàtiva, vegeu el mapa que ens mostra Pau Tobar al seu article:



En triar aquest dia per a la coronació es pot considerar que, com a mínim, no han pensat en el significat simbòlic que pot tindre per als xativins, valencians i catalans.



Però llevat de l'efemèride, no és avui l'únic dia que creiem que cal parlar de la nostra història i més concretament d'un episodi tan important com és la Guerra de Successió. Per això hem editat el llibre El pas dels maulets. Per entendre la Guerra de Successió, de Pau Tobar, a qui hem citat en l'inici del capítol. Un llibre que ho explica de manera didàctica per als qui no tenen costum de llegir història. I com que molta més gent ho pensa, El pas dels maulets ja ha estat reeditat quan fa poc més d'un any que es va publicar per primera vegada.

El pas dels maulets. Per entendre la Guerra de Successió, de Pau Tobar: Alícia i Toni són dos amics que apuren les darreres setmanes d'un tranquil estiu a Altea. Unes vacances deliciosament rutinàries fins que un misteriós personatge es creua en les seues vides. Des d'aleshores es veuran immersos en un trepidant viatge a través del temps resseguint escenaris d'un conflicte que canviarà per sempre més la història del nostre poble. Rere el pas dels maulets, els joves crearan sense sospitar-ho el seu propi camí d'estima i rebel·lia. L'enigma que han de resoldre Alícia i Toni ens acosta a la Guerra de Successió i els Decrets de Nova Planta. Uns fets transcendentals que, tot i ser presents al currículum d'Història i Llengua de secundària i batxillerat, sovint passen desapercebuts en la voràgine del curs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada