2 d’agost del 2012

El collar de la coloma, d'Ibn Hazm de Córdova, al Fons del Bullent







Al fons del Bullent, i al Fons de la història, en aquest cas. Parlem d'una adaptació d'Antoni Martínez d'aquest clàssic datat ara fa uns 990 anys de res. L'amor no ha canviat en aquest temps. I la manera de viure'l, d'entendre'l, de lloar-lo?


Ibn Hazm de Còrdova va nàixer l’any 994. Va escriure a Xàtiva. El collar de la coloma, datada l’any 1022. Va viure els anys més crítics de l’islam andalusí. El seu temps va presenciar la dissolució del califat i la formació de les taifes que havien d’accelerar el declivi del poder musulmà a la Península Ibèrica. Ell és testimoni privilegiat d’aquests esdeveniments, i en dóna fe amb una obra enciclopèdica, fecunda i rica. El collar de la coloma –tractat sobre l’amor i els amants– és, sens dubte, la perla de l’autor i de la literatura aràbigo-andalusina. L’amor és el fil conductor de l’obra entre tots els temes interessants que hi tracta. L’amor ha acompanyat l’autor durant els anys viscuts i ara mou el seu record; és el motiu sobre el qual reflexiona vitalment i filosòficament. Ibn Hazm va morir prop de Huelva l’any 1064. 

Antoni Martínez de Xàtiva durant alguns anys va anar llegint i rellegint el tractat, va anar escrivint i reescrivint els poemes perquè li eren font de plaer, i a la fi els publica l’any 1994. Aquest fou el seu homenatge, i també el nostre, a Ibn Hazm amb motiu del mil·lenari del seu naixement.
Pàgina de l'IIFV d'Antoni Martínez Revert, per saber-ne més. 


Vet aquí un fragment del llibre:





Per a fer-te amb el llibre, enllaç a la fitxa.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada