31 de juliol del 2012

Meravelles de Diània, de Joan Pellicer, al fons del Bullent

Tal com avançàrem en un apunt anterior del blog , volem parlar també dels llibres que no són novetat, del fons de Bullent. 

Aprofitem l'estiu per començar-la i així podeu anar a la biblioteca (pròpia o pública) i recuperar-los si ja els heu llegit o demanar-los a la llibreria o a la nostra web si encara no els coneixieu i, com esperem, us pica el cuquet de conéixer-los. Molts d'ells no hi seran a la llibreria, malauradament, per raons ben pragmàtiques: no hi caben tots els llibres vius, encara que siguen ben interessants.

Comencem la secció, doncs, amb un llibre que ens estimem molt:  Meravelles de Diània, de Joan Pellicer.


 Es tracta d'un llibre a mig camí entre l'excursionisme i la poesia. Com tot els que va fer l'insigne metge i etnobotànic valencià és un cant d'amor a la terra, especialment al territori que comprén les comarques centrals valencianes. Ve amb uns mapes en color (tot el llibre és en color) encartats que indiquen els recorreguts tractats.

Diània, que comprèn el territori de les comarques centrals valencianes, és escenari de rondalles i llegendes i ho és perquè en la realitat són paisatges que recreen tota la màgia de la naturalesa mediterrània. Qui coneix l’Estret de les Aigües de Xàtiva, el Benicadell, el Montgó, la Bassa de Benirrama, la Penya Foradada de la Vall de Gallinera, la Font del Condoig de Margarida, la Serra de Mariola, la Penya Forata d’Aitana o les Agulles de la Serrella sap que es tracta de llocs totèmics, escenaris incomparables i només descriptibles per qui combregue amb els esperits dels seus camins. És el cas de Joan Pellicer, en qui trobem el millor guia.

Joan Pellicer i Bataller (Bellreguard, 1947- Bellreguard, 2007) Llicenciat en medicina fou un erudit, pioner en el camp de l'etnobotànica: escriptor de diversos llibressobre el tema i divulgador de reconegut prestigi en televisió i altres mitjans, també va conrear la poesia i la cançó durant la seua època universitària.

Va guanyar el primer Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular amb el Costumari botànic; va ser Premi d'Honor de la Cultura Popular de l'Ajuntament de Pedreguer; en 2006 va rebre el Premi Valldigna d'Investigació. A banda, també va rebre el Premi Cavanilles i el Jaume I de periodisme, de forma pòstuma.

Va publicar, entre altres: Herbes medicinals al País Valencià, Herbari breu de la Safor, Lluors de Gaia: paisatge flora i fauna de la Safor, Bellreguard, verd esguard, Castells de la Safor, De la Mariola a la mar: viatge pel riu Serpis, Ullals de vida: les zones humides al País Valencià i, en Edicions del Bullent Meravelles de Diània: camins, paratges i paisatges de les comarques centrals valencianes i Costumari botànic (3 volums).


Per a una biografia més completa, us enllacem la Viquipèdia.


I, com a motiu secundari d'aquesta secció hem afegit al nostre issuu la introducció de llibre: 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada