14 de juny del 2012

A què juguem? Els nostres jocs i joguets tradicionals



El darrer premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular va ser A què juguem? Els nostres jocs i joguets tradicionals, de Francesc Gisbert.

Hi havia un temps en què el carrer era dels xiquets. Els podies veure jugar als quatre cantons, a acaçar-se, a amagar-se, a les boles, a la corda, a les xapes, al sambori, a la trompa... Un temps en què els grans també jugaven a les birles, al canut, a l'escampilla... I en què els joguets no es compraven a les tendes, sinó que te'ls fabricaves tu mateix. Hi vols aprendre a jugar? T'agradaria saber fabricar instruments musicals amb canya, convertir joncs en mobles i embarcacions, volar molinets o milotxes? A què juguem? és una classificació amena i entretinguda dels nostres jocs tradicionals, la història i les regles. Un llibre útil per a pares i mestres, per a tots aquells que han crescut però no han oblidat que un dia, van ser menuts. Un llibre no sols per a ser llegir, sinó per a ser jugat en companyia dels més joves. Com diu l'autor: "Els jocs no moren, tan sols, passen de moda, resten adormits, oblidats. La majoria poden tornar, despertar, recordar-se, això sí, evolucionats i diferents de com els jugàvem abans".

Vaixell de joncs. Foto: Francesc Gisbert.
El llibre fa camí i la llibreria Comercial 26 Lletres ens ha fet saber que canalitzarà tot el potencial del llibre oferint presentacions amb demostració dels jocs i joguets populars inclosa. Per a això compta amb la participació de l'autor, Francesc Gisbert i de l'Associació cultural l'Encantada.


Francesc Gisbert  (Alcoi, 1976), combina la seua activitat literària amb la inquietud per investigar el nostre patrimoni popular. Com a narrador, ha escrit novel·la històrica, Els lluitadors o La llegenda del Corsari. També ha cultivat la narrativa juvenil, amb Misteris S.L, De rondalla o La meua família i altres monstres. En Edicions del Bullent ha publicat El fantasma de la torre, Una llegenda per a Draco, Les cares de la integració... Amb Màgia per a un poble, Premi Bernat Capó de de difusió de la cultura popular l’any 2007, ens va oferir una visió de l’imaginari fantàstic dels va­len­cians. Ha estat distingit amb nom­brosos premis literaris: Enric Valor, Bancaixa, Vicent Silvestre, Folch i Torres, Barcanova, Laurèdia o Car­me­sina.


L'Associació cultural L'Encantada es defineix com una associació sense aním de lucre que té com a principal finalitat desenvolupar activitats per a donar a conèixer el nostre medi i la nostra cultura. Amb principis de flexibilitat, pluralitat i llibertat, sempre des de la creativitat i la llibertat de participar i aprendre des d’un mateix. Potenciar valors com el respecte, la solidaritat, la cooperació, educació, etc.
Fomentar la innovació educativa, tenint en compte la nostra llengua i la cultura del nostre territori, utilitzant sempre materials reciclables per a totes les nostres activitats, per reduir el consum i afavorir la nostra creativitat.

 Índex del llibre:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada