20 de gener del 2012

L'energia nuclear... més que inquietant.


Ahir, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, el professor Vicent Martínez Sancho ens parlava de l'energia nuclear amb motiu de la publicació del seu llibre L'ús de l'energia nuclear. Homo Sapiens?

A la taula també hi eren Facundo Ballester, catedràtic de Física atòmica, Molecular i nuclear de la Universitat de València, qui ens feu un semblant de l'autor i unes referències al llibre i Núria Sendra, editora d'Edicions del Bullent.



Començà diguent-nos que pretenia inquietar-nos i ben bé que ho aconseguí.

Com fa en el llibre, rebaté que l'energia nuclear siga una energia neta. Quan es diu això només es considera un dels tres actes de l'energia nuclear: quan la central utilitza l'urani enriquit com a combustible. Però, prèviament, ens digué, s'ha d'haver aconseguit aquest urani enriquit obrint mines de Pechblenda (És on podem trobar l'Urani, juntament amb altres minerals, no el trobem sol), aïllant-ne l'urani (per a això molt a sovint viatja d'una banda a l'altra del món, s'han remogut terres i s'han fet costoses anàlisis químiques). I aquest encara no és l'urani que serveix, sinó que encara cal enriquir-lo. No ho explicarem ací amb detall, és al llibre, però ens va quedar clar que les emissions de CO2 en aquest punt són considerables.

Del segon acte, la generació d'electricitat a la central nuclear en coneixem els accidents.

Però el més terrorífic dels tres és el tercer acte: els residus nuclears. Ens explicà com poden acabar amb tota forma de vida al planeta. També ens va posar exemples dels que no som conscients a nivell diari. Amb dades com que a les illes Polinèsies on el govern francés ha fet proves nuclears l'índex de càncer de tiroides es multiplica en relació al de París. Ens quedà clara la raó, relacionada amb els elements químics que composen la vida i els elements radioactius, que no són estables (es converteixen en uns altres elements al cap d'un temps) i són incompatibles amb la vida. Tampoc la detallarem en aquest apunt, que ha de ser breu i parlar de l'acte i perquè el llibre ho explica de manera molt més rigorosa del que nosaltres podriem ací.

Des del públic, nombrós i ben il·lustre, es feren aportacions i preguntes variades i ben interessants. Així s'acabà d'arrodonir la presentació.

Hem de ser activistes de les energies netes i renovables i esborrar les centrals nuclears del planeta, aquesta és la conclusió.

Hem pujat al facebook algunes fotos de l'acte: les podeu veure ací: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150632487782489.441715.111412812488&type=3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada